Wil je minder afhankelijk worden van je IT-leverancier? We delen 5 tips

Onafhankelijk, geen vendor lock-in, autonoom of ongebonden: dát is wat je als organisatie wilt zijn. Tenminste, als we het hebben over je IT-landschap en bijbehorende leveranciers. Gewoon zelf in control zijn en grip hebben op je applicaties en systemen. Toch worstelen nog veel bedrijven hiermee. In dit blogartikel delen we vijf tips om minder afhankelijk te zijn van je IT-partners.

1. Ontkoppel je applicaties: implementeer een integratielaag

Een integratielaag is dé enabler voor migraties en het uitfaseren van een bepaalde applicatie. Je hebt hiermee een geïntegreerd, maar losjes gekoppeld IT-landschap, wat je de mogelijkheid geeft om aanpassingen te doen aan één of meerdere applicaties zonder dat de hele IT-omgeving omvalt. Stel dat je een website en een database ineen bouwt, dan is het lastig om aanpassingen te doen aan de database, want dat merk je direct in de frontend. Of andersom. Met een integratielaag ontkoppel je de functionele laag van de technische laag, dus dan kun je zelf de database migreren of andere systemen hierop aansluiten, zonder dat dat impact heeft op de website. Een integratielaag maakt je op die manier minder afhankelijk van je IT-leverancier.

Benieuwd hoe WeAreFrank! de grootste verzekeraar van Nederland al 20 jaar helpt met integratie van honderden applicaties?

{{cta('fa6f702f-45c1-45e1-a270-ff98a3f75446')}}

2. Versnel de time-to-market met bouwblokken

Het kan zijn dat je graag bepaalde functionaliteiten wilt toevoegen aan een applicatie. Zoals het meestal gaat, leg je die bij je IT-partner neer. Op dat moment ben je van je leverancier afhankelijk wanneer hij jouw verzoek gaat oppakken, wat soms maanden, zelfs jaren, kan duren. In het geval van ons Frank!Framework werk je met meer dan 100 kant-en-klare componenten, waardoor het hoogstwaarschijnlijk is dat de gewenste functionaliteit of koppeling al bestaat. Verder is ons integratieframework Open Source, waardoor ook andere ontwikkelaars in de community jouw verzoek kunnen oppakken. Op die manier ben je zelf in control én versnel je significant de time-to-market. 

3. Zorg voor onderhoud en beheer in een glassbox

Als organisatie wil je inzicht hebben in wat er allemaal binnen je applicatie(keten) gebeurt. Het zijn vaak complexe bedrijfsprocessen verweven in een applicatie en als er iets misgaat dan wil je weten wat er technisch of functioneel niet goed gaat. Dan helpt het niet wanneer de applicatie(keten) een blackbox is. Om zoveel mogelijk grip te hebben op het onderhoud en beheer wil je werken in een glassbox om berichten te volgen door je IT-landschap, logging op te vragen, berichtenverkeer te debuggen en incidenten zelf op te lossen. Je wilt toch niet voor elke bottleneck een ticket inschieten bij je IT-leverancier?

 4. Profiteer van de flexibiliteit die Open Source je biedt

Werken met Open Source-software, maar ook open standaarden en open configuraties, voorkomen een vendor lock-in. Heel belangrijk voor je exitstrategie. Mocht je namelijk van IT-leverancier willen wisselen, dan is het fijn wanneer je niet je hele IT-omgeving opnieuw moet opbouwen, maar deze kunt aansluiten of overzetten op het nieuwe platform. Stel dat je werkt met de open standaard XSLT, dan kun je eenvoudig de functionele mapping kopiëren en ergens anders neerzetten waar ook XSLT wordt gebruikt. Dat geeft je enorm veel flexibiliteit.

 5. Let op de kosten

Het is slim om je contract te checken met je IT-leverancier. Kun je elk moment overstappen of zit je vast aan een langdurig en daardoor vaak kostbaar contract? Verder kunnen de kosten oplopen wanneer je om een nieuwe functionaliteit of koppeling vraagt. Extra functionaliteit wordt door een leverancier als TIBCO niet zomaar toegevoegd. Meestal moet je hier lang op wachten en veel betalen, als ze het überhaupt voor je realiseren. Binnen het Frank!Framework kun je zelf functionaliteit toevoegen (met custom code) en dit daarna doneren aan het Open Source-project. Dat bespaart je een hoop kosten!

Wil je meer weten over hoe klanten ons Frank!Framework ervaren?

Lees dan eens onze klantcase waarin we je meenemen hoe we de grootste verzekeraar van Nederland al 20 jaar helpen met de integratie van honderden applicaties.

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Jansen van Rosendaal

Geschreven door
Jeroen Jansen van Rosendaal