Van blackbox naar glassbox, om in control te komen over je applicatielandschap en -keten

Werk je met slechts een paar applicaties binnen jouw organisatie? Dan is het vaak nog wel inzichtelijk waar berichten heen gaan, hoe snel en wat er mee gebeurt. Maar neemt het aantal applicaties toe, dan wordt je IT-landschap complexer en processen ingewikkelder. Bovendien is de keten dan veel minder transparant voor een beheerder. Daarom is het wenselijk om niet in een blackbox, maar in een glassbox te werken.

Van blackbox naar glassbox

Een blackbox van applicaties is lastig te onderhouden. Denk aan fouten die overeenkomen, maar waarvan de oplossing verschilt per applicatie, waardoor je steeds opnieuw het wiel moet uitvinden. Het is dan veel beter om die wirwar uit elkaar te halen en te standaardiseren door een integratielaag toe te voegen. Het schrijven naar een queue, het uitlezen ervan en calls van webservices zijn dan allemaal op dezelfde manier geïmplementeerd. Met een integratielaag maak je je applicatielandschap veel inzichtelijker. Bovendien zijn implementatiedetails minder van belang, waardoor applicaties gemakkelijker aansluiten op je keten.

Op die manier maak je processen in het applicatielandschap weer overzichtelijk en transformeer je naar een glassbox. De standaard inrichting zorgt dat je die stap naar transparantie kunt maken en niet overal unieke oplossingen voor hoeft in te regelen. Het is meteen duidelijk welke stappen er in de keten worden genomen en hoelang dat duurt. Uiteindelijk profiteer je van alle voordelen die een glassbox je als organisatie biedt.

Wil jij in control zijn over je applicatieketen? Download ons stappenplan en ontdek hoe je dat voor elkaar krijgt. 

{{cta('0478cf08-12d8-4974-b449-c4f8e4f4dd81')}}

De mogelijkheden van een glassbox

Statistieken bijhouden, fouten opsporen en berichten bijhouden? Wanneer je in een glassbox werkt, is dat allemaal mogelijk via de volgende methodes:

1. Statistieken achterhalen

Het is interessant om niet alleen te weten dat er een uitwisseling van data is tussen twee applicaties, maar ook hoeveel data er dan wordt uitgewisseld, hoe groot die berichten zijn en hoelang ze erover doen. Dus dat je meetbaar maakt hoe jouw applicatieketen draait en bottlenecks duidelijk worden. Op die manier ontdek je waarom jouw keten soms trager verloopt: reageert een service soms niet en moeten daar extra resources bij of zijn de berichten te groot en kunnen er meer berichten parallel worden verwerkt?

Zeker in complexe ketens verlopen processen vaak niet lineair. En wanneer een applicatie traag is, heeft dat consequenties voor de snelheid van de hele keten. Om statistieken op te halen en de performance van jouw applicatieketen te meten, helpt het om een integratielaag te implementeren. Op die manier krijg je direct inzicht in de keten en kun je eventuele bottlenecks identificeren en verhelpen.


2. Errors inzichtelijk maken door logging

Door bij te houden wat er allemaal gebeurt in het applicatielandschap, zie je sneller wanneer er iets misgaat. Logging geeft handvatten om fouten verder te onderzoeken: was de server of applicatie niet bereikbaar, het bericht te groot of ontbrak benodigde informatie? Uniforme logging maakt het de beheerder een stuk gemakkelijker om fouten op te lossen en processen aan te passen.


3. Bijhouden van berichten in een messagestore

De messagestore vind je terug in de integratielaag en hierin wordt bijgehouden welke berichten er zijn verstuurd of ontvangen op dat punt in de keten. Vaak zijn er meerdere messagestores ingericht voor verschillende delen van de applicatieketen, om zo berichten te kunnen volgen door de keten. Wanneer een bericht bijvoorbeeld niet is aangekomen, kun je in een messagestore de verwerking van hiervan terugzien.

Krijg grip op je applicatieketen

Hoe? Pak dan onze checklist erbij en lees meer over hoe je je applicatieketen inzichtelijk maakt, monitort, debugt en automatiseert. Heb je hulp nodig bij (het voorkomen van) dataverlies? Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Jansen van Rosendaal

Geschreven door
Jeroen Jansen van Rosendaal