De wereld verandert snel. Om in te spelen op die veranderingen, moet jij je IT-infrastructuur en applicaties kunnen aanpassen. Je gaat met jouw leverancier(s) in gesprek, maar wat blijkt? Een aanpassing is mogelijk, maar niet op de manier die jij wenst. Daarbij zijn de kosten van de verandering ook veel hoger dan verwacht én is de doorlooptijd stevig. Het is een typisch geval van vendor lock-in. Had je maar voor open-source gekozen…
Vastzitten aan een leverancier is iets wat je moet voorkomen. Vandaag de dag nog meer dan pakweg tien jaar geleden, toen er minder applicatieopties voorhanden waren. De keuze voor open-source ligt daarom juist nu voor de hand, tenminste als open-source ook echt ‘open’ betekent, waarbij je gebruik maakt van low-code applicaties of een platform waarbij iedereen kan meekijken in de code en zonder dat daar een beheercontract aan vastzit. Dat is zeker niet altijd het geval.
Bij een vendor lock-in mis je de vrijheid om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Van platform wisselen? Lastig. Een organisatie die een vendor lock-in wil voorkomen, gaat voor open-source. Deze keuze geeft een echte uitstapmogelijkheid, omdat een nieuwe leverancier altijd verder kan met de laatste versie van de code die je gebruikt. Overweeg je om te kiezen voor een open-source integration platform, dan zit je echt zelf aan de knoppen. Doet zich ergens een incident voor, dan los je die in zo goed als alle gevallen zelf op.
Er zijn integratieplatformen op de markt die vooral de schijn wekken van open-source. Gebruikers zijn daarbij echter verplicht om een subscription af te sluiten, noem het een beheercontract, zodra een applicatie naar productie gaat. Als WeAreFrank! vinden we dat die verplichting eraf moet en het een keuze moet zijn om een enterprise subscription voor support af te sluiten. Behalve de source-code van het framework moeten ook de op het framework gebouwde low-code integraties open en inzichtelijk zijn. Het grootste voordeel voor klanten is dat als ze echt van de software af willen, dat ook zonder kleerscheuren kan.
Wat een integratieframework vooral moet doen? Een basis vormen voor het eenvoudig koppelen met data, applicaties en systemen. Veel organisaties, zoals gemeenten en verzekeraars, maken gebruik van het Frank!Framework en koppelen hiermee met honderden systemen. Ook wisselen ze miljoenen berichten uit per dag. Die uitwisseling gebeurt op een open en transparante manier. Dit gaat heel beheersbaar door middel van low-code en gescheiden technische en functionele lagen. Doen zich incidenten voor, dan lossen gebruikers deze in vrijwel alle gevallen zelf op, met behulp van de Frank!Console. Lukt dat niet, dan is er altijd nog snel de menselijke support, in Nederland en als het nodig is ook op locatie.
Dat gebruikers meer zelf kunnen doen, zoals het oplossen van incidenten, leidt tot nóg een voordeel. Ze zijn door de open-source zelf in staat om te controleren of de code secure is en of het lifecycle management op orde is. Klanten kunnen de ins en outs van echte open-source veel beter controleren dan die van een closed-source systeem. Dat maakt een applicatie gebouwd op open-source in veel gevallen veiliger. Dat veiligheidsaspect speelt op nog een vlak. Bij zogenaamde open-source, de platformen die je als klant alleen kunt afnemen met een verplicht beheercontract (subscription) ziet de buitenwereld minder snel of er kwetsbaarheden in een code zitten. Feitelijk is dit in deze variant meer closed source. Bij echte open-source kijken er veel meer mensen naar de code.
Gebruikers van het Frank!Framework zijn absoluut blij dat ze zelf in control zijn. Dat geldt helemaal voor ontwikkelaars. Die kunnen zich richten op de ontwikkeling van applicaties. Het wegstrepen van beheertaken geeft ontwikkelaars meer tijd om precies dat te doen waar ze goed in zijn.
Kies je voor het Frank!Framework, dan voorkom je een vendor lock-in, kun je op elk gewenst moment eenvoudig migreren en beheer je zelf al je integraties. Overweeg jij een platformswitch, maar zoek je nog een stukje overtuigend bewijs? We zetten graag jouw huidige platform naast het Frank!Framework, zodat je kunt zien dat beide op een vergelijkbare manier werken. Met uiteraard de plus aan onze kant dat het Frank!Framework echt open-source is.
Heb jij een vraag over IT-architectuur? In 9 minuten bespreken we jouw vraag!