Zoals bij veel applicaties zijn er ook voor data-integratie diverse programma’s ontwikkeld die closed-source (proprietary) zijn of open-source. In dit artikel gaan we in op de overgang van een closed-source naar een open-source data-integratieplatform. Het is in feite niet zo ingewikkeld voor een organisatie om de stap te maken van closed-source naar open-source data-integratieplatform. Je vervangt als het ware alleen de integratielaag die tussen twee of meerdere IT-systemen zit.
In basis betekent de term closed source dat de broncode (source) door de leverancier (maker) niet ter inzage wordt gegeven aan de afnemer. Hierdoor kan je de code vaak niet aanpassen, kopiëren of uitbreiden. De leverancier zorgt voor de aanpassingen en updates. Om in het bezit te komen van de broncode moet je een prijs betalen aan de leverancier. Daarnaast zitten er meestal terugkerende licentiekosten aan de software.
Het open karakter reikt verder dan alleen de broncode van de software. Naast open-source is het bij een keuze ook belangrijk te kijken of je integratieplatform een open architectuur heeft en of er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van open standaarden.
Een voorbeeld van open standaarden is het gebruik van XML voor de configuraties. Deze XML-taal is goed te analyseren en te migreren. Maar er zijn ook andere open standaarden zoals openAPI, JMS, JDBC en SQL.
Een data-integratieplatform dat gebaseerd is op open-source maakt organisaties ook flexibeler. Omdat de broncode transparant en vrij is, kunnen ze zelf eventuele problemen in de software opsporen en verhelpen of aanpassen. Bovendien ben je met open-source niet gebonden aan één leverancier voor data-integratiesoftware. Er is dus bij open-source geen sprake van een vendor lock-in.
Ben je benieuwd wat wij en ons integratieframework voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze integratiespecialisten.
Gratis adviesgesprek inplannen
Het grootste verschil tussen een closed-source data-integratieplatform en eentje die gebaseerd is op open-source, is de broncode. Bij de open-source variant is de broncode geheel in te zien en te wijzigen, bij de closed-source niet. Daarmee samenhangend verschilt het verdienmodel dat achter de data-integratie applicaties zit.
Wie kiest voor een open-source data-integratieplatform betaalt geen licentiekosten zoals bij de closed-source variant. Eventueel kan je bij open-source kiezen voor een service-abonnement voor ondersteuning, maar dat is niet altijd verplicht. Dit maakt dat de kosten voor het hebben en gebruiken van de software, de cost of ownership, bij open-source veel lager zijn dan bij een closed-source data-integratie applicatie.
Open-source data-integratiesoftware heeft dus diverse voordelen ten opzichte van closed-source.
Jeroen Jansen van Rosendaal, vanuit WeAreFrank! nauw betrokken bij de systeemintegratie, neemt ons via deze case study mee in dit omvangrijke project.