On-premise vs. de cloud

De complexiteit van de Nederlandse digitale infrastructuur is de laatste jaren snel toegenomen en door de populariteit van de cloud zal die ook de komende jaren verder blijven toenemen. Is een applicatie in de cloud beter of gemakkelijker te integreren met andere systemen dan een applicatie die op eigen vloer draait?

De meeste organisaties gebruiken veel verschillende applicaties en databases. Dit kunnen standaardapplicaties zijn, maar ook 'custom made'-applicaties, legacy- of cloudgebaseerde diensten, zoals Salesforce, Dropbox en Office 365. Deze applicaties draaien vaak op verschillende besturingssystemen en worden zelf beheerd of zijn in beheer bij een dienstverlener zoals een cloudprovider. En om het nog complexer te maken, moeten de systemen van leveranciers soms ook in de processen worden geïntegreerd.

Behoud de regie

Die complexe opbouw van infrastructuur en applicaties heeft gevolgen voor de data in de applicaties en databases. Vroeg of laat ontstaat de behoefte om je on-premise (legacy) systemen te koppelen met je systemen in de cloud. Bij zo'n hybride cloudomgeving kan het lastig zijn om de regie over je data te behouden als je een brug wilt slaan tussen online en offline data.

Ga niet voor de hype

De afgelopen jaren leken veel organisaties over te stappen naar de cloud omdat het een hype was. Met andere woorden: ze kozen voor een technologie en zochten daar vervolgens een probleem bij om die met deze technologie op te lossen. Dat is alleen de omgekeerde volgorde. Je moet niet een probleem gaan verzinnen voor een techniek. Het is beter om bij een probleem na te gaan welke technologie of werkwijze het beste past, om daar vervolgens mee aan het werk te gaan. Dus weet waarvoor je blockchain of cloud kan gebruiken, maar onthoud dat het geen doel op zich is.

Download het gratis e-book: ‘De 10 principes van systeemintegratie toegepast’ van integratiespecialist WeAreFrank. 

Download E-book

Flexibeler

Een veelgehoord argument voor het verhuizen van systemen naar de cloud, is dat applicaties daar makkelijker schaalbaar zijn. Dat is vaak ook zo, hoewel containers eigenlijk een veel belangrijkere trend in de IT zijn dan de cloud. Het maakt dat applicaties veel flexibeler in te zetten zijn en dus maakt het organisaties wendbaarder. Dan maakt het niet zo veel uit of je een container in je eigen datacenter of in de cloud draait.

De keuze voor on-premise of de cloud moet dus niet gebaseerd zijn op de technologie, maar vooral op de mogelijkheden en functies die je nodig hebt en eventueel de beveiligingseisen waaraan je moet voldoen. Het integreren van systemen is altijd mogelijk, ongeacht of ze in de cloud zweven of niet.

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jaco de Groot

Geschreven door
Jaco de Groot