Managed Integrations vs iPaaS

Je zoekt een oplossing voor integraties binnen jouw applicatielandschap, maar je weet niet of je hier een partner voor in de armen wilt nemen óf dat je beter zelf met een integratieplatform aan de slag kunt gaan. Om deze keuze voor je te vergemakkelijken hebben wij de afweging tussen Managed Integrations en iPaaS (Integration Platform As A Service) voor je uitgewerkt in deze blog.

Managed Integrations

Wil je compleet ontzorgd worden en zoek je een partner om je te helpen bij het uitvoeren en beheren van integraties? Dan biedt Managed Integrations een goede oplossing. Bij Managed Integrations schakel je namelijk een integratiepartner in die jouw integraties van A tot Z uitdenkt, uitvoert en vervolgens monitort.

Managed Integrations biedt je het duidelijke voordeel dat je zelf minder kennis in huis hoeft te hebben over integraties en daardoor zit je niet met een capaciteitsprobleem. Daarnaast hoef je zelf minder keuzes te maken omtrent de manier van integreren, waardoor je je kunt focussen op de kernwerkzaamheden binnen je organisatie.

Je integratiepartner neemt hierbij alles uit handen, waardoor je een zekere mate van afhankelijkheid creëert. Om applicaties te kunnen beheren heb je zowel kennis nodig van integraties als van je business. Je integratiepartner zal dus domeinkennis moeten opdoen om jouw integratielandschap goed te kunnen invullen en beheren. Hierdoor zal de gecombineerde business- en integratiekennis zich buiten je organisatie bevinden. Je creëert als het ware een vendor lock-in. Het zal dan in de toekomst lastig worden om van integratiepartner te wisselen wanneer je minder tevreden bent over je huidige partner. Om dit te voorkomen raden wij je aan om altijd ook zelf kennis op te doen van de applicatie oplossing die door de partner geboden wordt en het proces niet volledig uit handen te geven. Blijf betrokken en ga een echte samenwerking aan, in plaats van dat je alles volledig uit handen geeft.

Wanneer je kiest voor Managed Integrations zul je dus bij jezelf moeten nagaan in hoeverre je in controle wilt zijn. Hoe meer controle je zelf wilt behouden, hoe minder logisch de keuze voor Managed Integrations zal zijn. Wil je vooral ontzorgd worden en je bezighouden met je core business in plaats van met integraties? Dan is Managed Integrations een logische keuze als integratie oplossing.

Wil jij in 5 stappen meer grip op jouw applicatieketen?

{{cta('0478cf08-12d8-4974-b449-c4f8e4f4dd81')}}

iPaaS (Integration Platform As A Service)

Hou je liever zelf de touwtjes in handen, maar beschik je niet over de kennis of capaciteit om eigen integraties te ontwikkelen? Dan biedt iPaaS een goede oplossing. iPaaS is een licentie die je afneemt op een integratieplatform in de cloud. Dit platform biedt je dan een volledige toolset binnen één centrale plek: je kunt zelf je integraties maken, managen én deployen.

Afhankelijk van het gekozen integratieplatform kun je deployen in de cloud van het platform, maar in sommige gevallen kun je ook packagen en lokaal integraties draaien (zowel on premise als met een eigen cloud).

Wil je dat je integraties volledig on premise plaatsvinden? Dan is cloud niet altijd een handige oplossing. Wanneer je vanuit on-premise data verstuurt naar de cloud en andersom zul je namelijk latency creëren. Daarnaast ligt aan de afweging of je de integraties on-premise laat plaatsvinden, vaak een veiligheidsreden ten grondslag. Wanneer je dan toch kiest voor iPaaS in combinatie met on-premise dataopslag of applicaties, ga je alsnog naar buiten met je data. Je zult dan extra eisen moeten stellen aan je security om te borgen dat je data alsnog beveiligd blijft.

Dus wil je een cloudoplossing en zelf je integratielandschap inrichten en beheren? Dan is iPaaS een goede keuze als integratie oplossing.

De afweging tussen Managed Integrations en iPaaS

Wanneer je zelf de regie wilt houden, maar de kennis of capaciteit niet hebt om zelf een integratieplatform in te richten, dan is een combinatie tussen Managed Integrations en iPaaS natuurlijk ook mogelijk. Vooral wanneer je gecompliceerde integraties moet uitvoeren, is een integratiepartner - met alle ervaring en expertise - geen overbodige luxe. Een integratiepartner helpt je dan met het opzetten binnen een integratieplatform in de cloud, maar je houdt zelf de touwtjes in handen door de iPaaS te kiezen en dit samen met de integratiepartner te beheren.

Ben je benieuwd naar een geschikte oplossing voor jouw integratieprobleem? Wij helpen je graag op weg. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in met Daniel om te kijken wat de beste integratie oplossing is voor jouw organisatie.

{{cta('cad3023e-f378-46cf-9efa-d73caa972dd8')}}
 

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Jansen van Rosendaal

Geschreven door
Jeroen Jansen van Rosendaal