Nederlanders werken gemiddeld met vier verschillende applicaties op hun werk. Bij de werkenden in de overheidssector wordt er zelfs met gemiddeld negen verschillende applicaties gewerkt, zo bleek uit onderzoek van IT-bedrijf Ictivity. En dus klinkt de behoefte om gegevensuitwisseling tussen verschillende applicaties eenvoudiger te maken.
Werknemers ervaren namelijk hinder van het feit dat applicaties niet of onvoldoende zijn gekoppeld. Om alle benodigde informatie te verzamelen, moeten werknemers regelmatig wisselen tussen verschillende applicaties. Wellicht kan systeemintegratie of integratie van applicaties hier een oplossing zijn, maar hoe doe je dat?
Elke organisatie die al een aantal jaar bestaat, heeft de nodige applicaties en systemen draaien. En gedurende de jaren ontstaan er legacy-systemen. Het integreren van die systemen met andere applicaties zonder dat het ten koste gaat van de controle, flexibiliteit en schaalbaarheid, is een uitdaging.
Het belangrijkste bij systeemintegratie is ontkoppeling. Begin daarom als IT'er niet direct twee applicaties aan elkaar te koppelen, maar analyseer de huidige situatie of schakel een integratiespecialist in voor advies. Je loopt anders het risico dat er een soort spinnenweb ontstaat van aan elkaar geknoopte point-to-point-koppelingen.
Juist het ontkoppelen van applicaties van de techniek is een belangrijke stap op weg naar goede systeem- of data-integratie. Door de functionele laag van de applicatie los te zien van de technische laag, word je flexibeler in waar je wat wilt laten draaien. Het is goed om te streven naar een Service-Oriented Architecture (SOA) waarbij je de services ontwerpt op basis van je businessprocessen, en niet op basis van applicaties die die businessprocessen ondersteunen. Anders dreig je afhankelijk te worden van de applicaties die je gebruikt. Oftewel, voor je het weet zit je gevangen in een vendor lock-in.
Voor een succesvolle systeem- of data-integratie is het belangrijk om te weten welke systemen en welke data geïntegreerd moeten worden. Soms werkt het koppelen van applicaties via een backend API prima, soms werkt een (open-source) integratieplatform beter. Het is als een tuinslang die je via een extra verloopstuk aan de kraan aansluit. Past het allemaal goed, dan kan het water er doorheen, lekt er geen water en is de integratie geslaagd.
Download het gratis e-book: ‘De 10 principes van systeemintegratie toegepast’ van integratiespecialist WeAreFrank.
{{cta('45ceb9ad-a3dd-4506-8417-c52c72d59a37')}}
Wat de beste oplossing voor jouw bedrijf is afhankelijk van de applicaties, de mensen en wensen. Als de systeemintegratie slaagt, is het grote voordeel in ieder geval dat bepaalde bedrijfsprocessen of -systemen sneller en efficiënter functioneren. Op die manier is het werken met vier of negen verschillende applicaties op je werk niet langer een struikelblok.