Hoe integreer je low code platforms zoals Mendix en OutSystems in je organisatie

Volgens Gartner groeit de adoptie van low code platforms ieder jaar met 20%. Het is dan ook niet gek dat de meeste organisaties in enige vorm al gebruik maken van een platform zoals Mendix of OutSystems. Hier komt wel meer bij kijken dan het simpelweg aanschaffen van een licentie. Want hoe integreer je je low code platform met de rest van je systemen? In deze blog vertellen we je hoe je dit aanpakt.

Wanneer gebruik je low code?

Low code systemen worden vaak gebruikt vanwege de flexibiliteit en snelheid die ze bieden. Zo kun je in een paar uur een applicatie in elkaar zetten door - de naam zegt het al - bijna geen code te hoeven gebruiken. Low code werkt ideaal voor het neerzetten van innovatieve ideeën en de Proof of Concept fase van een bedrijfsapplicatie. Je kunt namelijk snel ontwikkelen, testen en weer doorontwikkelen.

Aan low code zit echter wel een prijskaartje. Zo moet je (vaak hoge) kosten per gebruiker betalen als je met een platform aan de slag gaat. Wanneer je bedrijfsapplicatie een stabiele fase bereikt heeft, kan het dan ook een business case worden om de applicatie om te bouwen naar reguliere code en afscheid te nemen van het low code platform.

{{cta('add370a4-d79b-47a5-8651-899da360b4e7')}}

Integreer niet vanuit het low code platform

Wanneer je je in low code gebouwde applicatie wilt koppelen met andere systemen in je organisatie, ben je wellicht al snel geneigd om dit met het low code platform te doen. Je kunt namelijk makkelijk simpele integraties uitvoeren vanuit een low code platform en zelfs ingewikkelde integraties zijn mogelijk. 

Low code is bedoeld voor het ontwikkelen van applicaties, zonder daarbij teveel gebruik te maken van code. Het is dus niet bedoeld als integratiesysteem of om teveel code te gebruiken. Hiermee haal je namelijk het voordeel van een low code platform weg en heb je eigenlijk gewoon code gebouwd voor een hoge prijs. Door dit te doen haal je dus de business value van low code weg (snel en flexibel programmeren zonder teveel code te gebruiken).

Maar hoe moet je low code dan wel integreren?

Omdat de kans groot is dat er een business case ontstaat waarbij je applicatie vanuit het low code platform nagebouwd gaat worden in reguliere code, is het ook niet verstandig om alles in het low code platform te hebben staan. Wanneer je dit wel doet, heb je een soort monolitisch systeem dat zeer lastig te ontkoppelen is. Maar hoe pak je het dan wel aan? Om in te spelen op toekomstige situaties bouw je je integraties met een extern integratiesysteem of zelf in code. Zo hoef je bij het uitfaseren van het low code platform je alleen zorgen te maken om de bedrijfsapplicatie zelf in plaats van alle integraties die erin zijn meegenomen.

Doorloop het stappenplan en get in shape!

Ben je er klaar voor om jouw integratielandschap klaar te stomen voor een fit 2022? We helpen je graag op weg! Bekijk ons stappenplan waarin bovenstaande stappen nog eens worden toegelicht en inzichtelijk in kaart zijn gebracht.

{{cta('add370a4-d79b-47a5-8651-899da360b4e7')}}
 

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Jansen van Rosendaal

Geschreven door
Jeroen Jansen van Rosendaal