Sustainability hoog in het vaandel? Kies voor open-source!

Sustainability oftewel duurzaamheid zou een kernaspect van elk bedrijfs- en overheidsstrategie moeten zijn en het is daarom belangrijk te kijken naar een substantieel onderdeel van deze strategie, namelijk softwareontwikkeling. Open-source software (OSS/FOSS) biedt hierbij de juiste benadering. In dit blog bespreek ik waarom het voor bedrijven en overheden die duurzaamheid belangrijk vinden strategisch verstandig is om open-source software te omarmen.

Efficiënt gebruik van middelen

Eén van de grootste voordelen van open-source software is dat het de noodzaak om het wiel opnieuw uit te vinden sterk reduceert. Software die eenmaal als open-source is ontwikkeld, kan daarna door anderen worden gebruikt, aangepast en verbeterd. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van intellectuele en materiële middelen. In plaats van dat elk (software)bedrijf zijn eigen versie van vergelijkbare software ontwikkelt, kunnen ontwikkelingsinspanningen nu worden gedeeld, wat resulteert in veel minder verspilling van onder andere systemen, ontwikkelaars en energie

Minder afhankelijkheid van techreuzen

Door open-source software te gebruiken, kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van grote, vaak Amerikaanse techbedrijven verkleinen. Deze softwarebedrijven rekenen periodiek steeds hogere, vaak onrealistische kosten in rekening voor het gebruik van hun software. Open-source oplossingen bieden een levensvatbaar en financieel voorspelbaar alternatief. Dat is niet alleen kostenefficiënter, maar ook bevordert dit lokale innovatie, geldstromen en ondernemerschap.

Geen dure juridische en andere randkosten

Open-source software vereist geen kostbare juridische bescherming van intellectueel eigendom. De broncode is beschikbaar voor iedereen om te gebruiken en te modificeren, zolang men zich aan de licentievoorwaarden houdt. Hierdoor vervalt de behoefte aan dure juridische ondersteuning en beveiligingssystemen die nodig zijn om gesloten broncode te beschermen.

Bevorderen van transparantie en veiligheid

Ondanks dat open-source software openlijk toegankelijk is, betekent dit niet dat het minder veilig is. Integendeel, de openheid zorgt ervoor dat een breed scala aan ontwikkelaars voortdurend de code kunnen inspecteren en verbeteren, dit leidt tot snellere identificatie en correctie van fouten en kwetsbaarheden.

Duurzaamheid en communitygedreven innovatie

Open-source projecten bevorderen een gemeenschap waarbij individuen en organisaties samenwerken aan gezamenlijke langetermijndoelen. Deze samenwerking leidt tot meer innovatieve en vooral duurzame oplossingen. Doordat open-source projecten niet gericht zijn op winstmaximalisatie, kunnen ze zich richten op langetermijnwaarden zoals duurzaamheid en maatschappelijk welzijn.

Conclusie

Voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, biedt open-source software een krachtige manier om hun waarden ook écht in de praktijk te brengen. Het helpt niet alleen in het minimaliseren van resources, kosten en het verminderen van afhankelijkheid van grote technologieleveranciers, maar helpt ook het bevorderen van een cultuur van samenwerking en innovatie. Dit zijn slechts enkele van de voordelen. Door te kiezen voor open-source, kunnen bedrijven en overheden behalve het behalen van financiële voordelen, ook écht een bijdrage leveren aan een meer duurzame en inclusieve digitale toekomst.

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Erwin Beets

Geschreven door
Erwin Beets

Meer weten over het omarmen van open-source?