Met de recente invoering van de NIS2-richtlijn binnen de EU is het nóg belangrijker geworden voor overheden en bedrijven om hun cyber security op orde te hebben. Een echte game-changer is dat je als bestuurder zelfs hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld als je organisatie steken laat vallen. Het is dus tijd om NIS2 zeer serieus te gaan nemen.
Een cruciaal onderdeel van cybersecurity, en dus NIS2, is Lifecycle Management (LCM). In deze blog leg ik uit wat LCM precies is en waarom het zo belangrijk is voor NIS2 compliancy. Ook beschrijf ik kort welke eisen NIS2 stelt aan LCM van applicaties.
LCM, verwijst naar het proces van beheer en monitoring van de gehele levenscyclus van systemen, applicaties en diensten binnen een organisatie. Dit omvat het plannen, implementeren, bedienen, onderhouden, maar uiteindelijk ook decommissioning van technologie. Goed geïmplementeerde LCM zorgt ervoor dat alle IT-systemen en software up-to-date blijven met de laatste veiligheidsnormen en securitypatches. LCM is daarom een cruciaal onderdeel om een IT-omgeving te beschermen tegen (nieuwe) kwetsbaarheden en aanvallen.
Meer informatie over de rol van LCM bij IT-security lees je hier.
De NIS2-richtlijn is een update en uitbreiding van de oorspronkelijke NIS-richtlijn, die tot doel heeft een hoog gemeenschappelijk beveiligingsniveau van netwerk- en informatiesystemen binnen de EU te kunnen garanderen. Onder NIS2 vallen meer en strengere beveiligingsmaatregelen en rapportageverplichtingen. Eén van de belangrijkste punten van NIS2 is dat het bedrijven en overheden verplicht zijn om goede maatregelen te nemen voor het beheer van de veiligheid van hun netwerk- en informatiesystemen door de hele levenscyclus.
Een belangrijke verandering onder NIS2 is de introductie van hoofdelijke aansprakelijkheid voor leidinggevenden. Managers en bestuurders van een organisatie kunnen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als blijkt dat zij bewust de beveiliging van IT-systemen en de naleving van de NIS2-richtlijnen hebben verwaarloosd. Dit onderstreept het belang van een actief en effectief LCM-beleid. Niet alleen om organisatorische compliancy te waarborgen, maar ook om jouw persoonlijke risico's te minimaliseren.
Het op orde hebben van je Lifecycle Management op je applicatieketen is niet alleen een technische noodzaak, het is nu ook een wettelijke vereiste onder NIS2. Door LCM serieus te nemen, bescherm je niet alleen je organisatie tegen cyberdreigingen, maar vermijd je ook (persoonlijke) juridische en financiële consequenties. Voor managers en bestuurders is het nu meer dan ooit van belang om deze verantwoordelijkheden hoog op de agenda te zetten.
Wij hebben LCM en security, al jaren voordat NIS2 om de hoek kwam kijken, hoog op onze agenda staan. De laatste versie van ons open-source Frank!Framework bevat nul bekende kwetsbaarheden.
Heb je hulp nodig om je data-, systeem- of applicatieintegraties te laten voldoen aan de NIS2 standaard? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Hetzelfde geldt voor je (custom) Java-applicaties, die we voor je kunnen migreren naar het Frank!Framework zodat ze in de reguliere LCM-cyclus kunnen worden meegenomen en aan de NIS2 voldoen.