Deze factoren bepalen het succes van digitale transformatie en AI

Digitale transformatie en adoptie van AI-technologie is een onvermijdelijk goed voor organisaties om te blijven concurreren in een continu veranderende markt. Het vermogen van een organisatie om zich aan te passen aan deze technologische ontwikkelingen is de sleutel tot succes. Om jouw organisatie op weg te helpen met de adoptie van AI, hebben we vier fundamentele factoren van digitale transformatie op een rijtje gezet.

Elimineer beperkende data silo’s

Organisaties moeten toegang krijgen tot de juiste data op het juiste moment om beslissingen te nemen. Echter is data vaak verspreid over verschillende afdelingen en systemen, waardoor het ingewikkeld is om een compleet beeld te krijgen van de situatie. Dit wordt alleen maar verergerd door het gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen en een hoge diversiteit aan applicaties. Om data met elkaar te laten “praten”, is het van belang dat organisaties investeren in technologieën die hen in staat stellen één uniform beeld te krijgen van hun data.

Doe een inventarisatie van de applicaties binnen jouw organisatie

We werken met meer applicaties dan ooit tevoren. Het kan daarom ingewikkeld zijn om inzichtelijk te krijgen hoeveel applicaties er worden gebruikt en welk doel zij precies dienen. Het is daarom belangrijk om een helder beeld te krijgen van de applicaties die worden gebruikt en hoe ze worden gebruikt. Door een inventarisatie te doen van alle applicaties en hun functies, kan je vaststellen welke applicaties je wil behouden en welke applicaties moeten worden vervangen. Daarnaast kan je bekijken welke applicaties moeten worden geïntegreerd om de organisatie te verbeteren en efficiënter te laten werken.

Maak gebruik van low code platforms en standaarden

Met low code platforms kan je snel en efficiënt applicaties ontwikkelen zonder dat je veel kennis nodig hebt van programmeren. Dit stelt jouw organisatie in staat om flexibel mee te bewegen met marktveranderingen. Richt je daarbij ook op het gebruik van standaarden om de interoperabiliteit tussen systemen te verbeteren en de integratie van applicaties te vereenvoudigen. 

Investeer in talent

Een ander belangrijk aspect dat jouw organisatie moet overwegen is het investeren in talent om de wens tot digitale transformatie- en AI-initiatieven effectief uit te voeren. Zorg dat je mensen in huis hebt met de juiste vaardigheden en kennis om AI-technologie te implementeren en gebruiken. Stimuleer daarbij een cultuur van innovatie, zodat digitale transformatie ook succesvol is op de lange termijn.

Ga aan de slag met digitale transformatie binnen jouw organisatie

Digitale transformatie en AI-initiatieven zijn belangrijker dan ooit als je wil blijven concurreren op een veranderende markt. Het vermogen van jouw organisatie om te innoveren en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden is belangrijk om niet achterop te raken ten opzichte van de concurrentie. Organisaties moeten ervoor zorgen dat technologie niet de beperkende factor wordt voor de ervaring van hun klanten. Door data silo's af te breken, een overzicht te krijgen van alle applicaties, te investeren in low code platforms, standaarden en human capital, kunnen organisaties de benodigde flexibiliteit en efficiëntie bieden om succesvol te zijn in hun digitale transformatie- en AI-initiatieven.

Wil jij meer weten over hoe je aan de slag gaat met AI-adoptie binnen jouw organisatie? Download ons gratis E-book 6 uitdagingen en oplossingen voor de CIO of neem gerust contact op met WeAreFrank! dé integratiespecialist van Nederland.

{{cta('d0132809-07c7-436f-8918-92e8267ff02a')}}

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jaco de Groot

Geschreven door
Jaco de Groot

Meer weten over API management en security? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in!