5 tips om te starten met systeemintegratie

Zodra een bedrijf al even bestaat, draaien steeds meer verschillende applicaties onafhankelijk van elkaar. Wanneer je bedrijfsprocessen breed over jouw organisatie wilt laten werken, dan zijn die losse systemen niet in staat dat hele proces te ondersteunen, maar gezamenlijk wel. Echter, hoe verbind je al die applicaties met elkaar tot een functionerend geheel? Door een goed doordachte integratie tussen je systemen. We geven je vijf handige tips om voor een integrale infrastructuur te zorgen met systemen die naadloos samenwerken.

Creëer een integratielaag

Zorg voor flexibiliteit door systemen te ontkoppelen in een losstaande integratielaag. Een integratielaag kun je zien als een stekkerdoos: al je systemen worden hieraan gekoppeld via een stekker. Dus in plaats van een koppeling te solderen, zodat deze goed vastzit, faciliteer je lossere koppelingen. Een groot voordeel is dat wanneer je een van de systemen wilt aanpassen of uitfaseren, je gewoon de stekker eruit trekt, zonder dat dit grote impact heeft op je andere systemen. Verder zorgt een integratielaag voor de mogelijkheid tot opschalen, vereenvoudigd beheer en snelle migraties.

Lees hier meer over systeemintegratie

Breng je bedrijfsprocessen in kaart

Laat je niet leiden door de back-end applicaties die je gebruikt, maar ontwerp de architectuur rondom je bedrijfsvoering. Nieuwe tools en technieken zien er vaak fantastisch uit, maar het is niet de bedoeling om problemen te zoeken die bij die oplossing passen. Dus beschrijf je bedrijfsprocessen en bekijk welke applicaties en functionaliteiten daadwerkelijk nodig zijn voor jouw bedrijfsvoering. Dit proces biedt je inzichten in wat er wordt verwacht van het nieuwe systeem en geeft je de mogelijkheid om ‘rommel’ op te ruimen.

Structureer je datastromen

Naast behoeften vanuit je bedrijfsprocessen, moet je goed nadenken over de te ontsluiten data. Wellicht zijn je applicaties al aan elkaar gekoppeld, maar is het een grote wirwar van honderden maatwerk API’s. Breng in kaart welke data waarheen moet en waarom. Wanneer je vervolgens je bedrijfsprocessen en applicaties op elkaar legt, ontdek je al snel hiaten en doublures in je datastromen.

Denk na over onderhoud en beheer

Zodra je je applicaties aan elkaar hebt gekoppeld, wil je natuurlijk dat je oplossing goed blijft werken. Maar is jouw nieuwe systeem eenvoudig te beheren? Kun je in een oogopslag zien waar de bottleneck zit die voor problemen zorgt? En kun je die zelf oplossen of is daar iedere keer een techneut voor nodig? Ook het onderhoud en beheer zijn essentiële onderdelen van een integratieproject.

Download het gratis e-book: ‘De 10 principes van systeemintegratie toegepast’ van integratiespecialist WeAreFrank. 

Download e-book

Voorbereiden op de toekomst

Het klinkt misschien een beetje deprimerend, maar het nieuwe systeem van vandaag, is de legacy van morgen. Kan deze nieuwe oplossing met je meegroeien? Hoe flexibel en open is je integratie-oplossing? Bepaal van tevoren je langetermijnvisie en -doelen en vertaal deze naar een flexibele infrastructuur die klaar is voor de toekomst.

Goed van start met jouw systeemintegratie

Een overzichtelijke, stabiele en beheersbare infrastructuur, daar wil je naartoe met een systeemintegratie. Tot dit resultaat kom je met een flexibele integratielaag, inzicht in de behoeften van je business en datastromen en door alvast na te denken wat er moet gebeuren na de integratie. Onderschat een systeemintegratie niet, maak er een apart project van en laat techneuten en de business met elkaar praten.

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Jansen van Rosendaal

Geschreven door
Jeroen Jansen van Rosendaal