We kunnen wel zeggen dat een OpenAPI-specificatie (OAS) functioneert als de bron van waarheid voor je REST API's. Je bent er dan zeker van dat je API's altijd voldoen aan een bepaalde standaard. Maar wat is een OAS, wat kun je ermee en waarom is een OpenAPI-specificatie belangrijk voor een REST API? We leggen het je allemaal uit in dit blogartikel.
Swagger, bedenker van het concept, beschrijft een OpenAPI-specificatie (OAS) als:
“Een standaard, taalonafhankelijke interface voor RESTful API's, waarmee zowel eindgebruikers als applicaties de mogelijkheden van de service kunnen ontdekken en begrijpen, zonder toegang tot broncode of documentatie.”
Je kunt een OAS zien als een afspraak tussen de leverancier van de service en de afnemer over wat een afnemer vraagt en wat jij, als leverancier, dan levert. In de specificatie bevindt zich alle informatie die nodig is om de API aan te roepen. Bijvoorbeeld:
Een OpenAPI-specificatie is niets minder dan een contract waarin is vastgelegd wat je de afnemer van de service aanbiedt.
Worstel je met een specifiek integratievraagstuk? Of heb je een vraag over bepaalde systemen, applicaties of Integration as a Service?
De OAS is een populaire open-source tool die wordt gebruikt bij het bouwen van RESTful API's en wordt gedragen door een actieve community van ontwikkelaars. Maar wat kun je er precies mee?
Een OAS is van belang, omdat het een contract is tussen de leverancier van de service en de afnemer. Bovendien is alles wat je ermee kunt, dus je API visueel maken, testen en code genereren in meerdere programmeertalen, essentieel om een goedwerkende REST API te ontwikkelen. Maar er zijn nog andere redenen waarom een OAS belangrijk is voor REST.
Naast dat een afnemer een OAS kan inlezen, is dit ook mogelijk in een API Gateway. Stel dat een API wordt gehost door vijf applicaties, dan zorgt een API Gateway ervoor dat die allemaal bij elkaar komen en er één uniforme API wordt getoond aan de afnemer. Verder kun je een specificatie inlezen en data mapping opzetten of throttling toepassen om het aantal aanvragen van je REST API te beheren. In verschillende fasen van de ontwikkeling van een REST API kun je OpenAPI-specificatie dus goed gebruiken.
Heb je hulp nodig bij REST? Laat dan hier je vraag achter of plan een moment in om te chatten met een van onze API-specialisten. Nu je tot het eind van dit blogartikel bent gekomen, willen we je meteen een interessante aanbieding doen: een Proof of Concept met 50% korting.