Frank!OffTheRecord - Open of closed? Het ligt toch aan de situatie denk ik!

De informatie in deze blog is sowieso vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Wanneer u dit bericht per abuis ontvangt of leest, verzoeken wij u dit te doen met een dosis humor en/of een zak zout bij het ontbreken van de eerste wens. Verder verzoeken wij u, wanneer u niet over zout of humor beschikt, dit bericht te vernietigen en de inhoud ervan aan niemand openbaar te maken dan wel zelf te willen begrijpen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van dit bericht alsook het eventuele gevoel dat mensen zonder humor en zout kunnen creëren.

In mijn frequente blogs/columns heb ik het vaak gehad over Open en Closed en dat met name wat betreft de keus voor de Source!
Vaak pleit ik, via een redelijk voorspelbare omweg, tot de keus van Open Source. De kop boven dit artikel zal het management van WeAreFrank! dan ook de wenkbrauwen hebben doen fronsen.
Ben ik dan toch om? Pleit ik zowaar voor Closed Source?
De situatie is daarin leidend, zo besef ik mijzelf terdege. 
Laten we beginnen met de ellende in de wereld. Oorlogen, strijd, macht en weet ik wat we nog meer aan ellende iedere dag uit het nieuws vernemen. 
Open grenzen aan de kant van Rusland? Nee laat dat dan maar dicht op de manier dat wij er in het westelijk deel van Europa niet aan onderdoor gaan. Immers is het Europese leger zo sterk als menig parkeergarage in Nederland. Doe dus maar even niet.
Open grenzen voor hulpgoederen en medische zorg richting Palestina! Doe dat dan maar wel! Zet deze grenzen in geheel open zodat Raffa de hulp kan krijgen die nodig is.

Bij het schrijven van dit artikel staat het Europees Kampioenschap voetbal op het punt van beginnen. De Duitsers sluiten de grenzen hermetisch om allerlei ellende met zogenaamde supporters te voorkomen ten tijde van dit EK. Deze manier van Closed kan ik begrijpen en sta ik absoluut voor. Idioten die naar Duitsland afreizen om de boel te slopen en op de vuist te gaan, moeten we weren van ieder groot evenement.

Kijkend naar het overige nieuws van de afgelopen periode wil ik concluderen dat een Closed organisatie zoals de Jeugdbescherming Nederland is, totaal maar dan ook totaal de plank heeft misgeslagen in de situatie in Vlaardingen. Hoe Open het meisje van 10 ook was naar alles en iedereen over de gesloten situatie die zij beleefde bij haar pleegouders, iedereen hielt de ogen gesloten en stond niet open voor enige vorm van onderzoek.

Op de Alpe d’Huez stonden de longen van zoveel helden een dag lang volop open toen zij de Nederlandse berg met zijn bochten wisten te bedwingen. Op de fiets, wandelend en soms zelfs joggend, kwamen deelnemers van deze inzamelingsactie voor het KWF Kankerbestrijding hijgend en puffend boven. Een recordbedrag werd uiteindelijk opgehaald voor onderzoek naar deze vreselijke vijand. Nederland gaf massaal omdat wij daar namelijk als land altijd voor openstaan. 

Open en transparant waren we bij de voordracht van onze mogelijke nieuwe minister-President de heer Schoof. Ook Dick zelf stond er voor Open en dus kunnen we de deuren sluiten om de boel te formeren. 

Bijzonder Close was de promotie van NAC Breda naar de Eredivise, Door Excelsior met één doelpunt verschil te verslaan in de Play-Off stond P5, de Markt in Breda en met name de bierpompen 72 uur lang open.

Het is dus duidelijk dat de keus van en voor Open of Closed volledig afhangt van de situatie waarover je het hebt, of waar je onderdeel van bent. 
Ronald Koeman is een trainer die vaak Open is over zweetbanden op het hoofd van de mogelijk topscorer van het EK, maar ook Koeman traint de aankomende dagen achter gesloten deuren. Sowieso heeft Koeman de wens om de boel achterin gesloten te houden.

De keus voor Open of Closed software is dan ook niet anders. Echter is er nog altijd de angst die regeert waardoor er gesloten gekeken wordt naar een open oplossing. Dit terwijl we open zouden moeten staan voor verandering, voor besparing en voor veiligheid.
Laatst mocht ik kort aansluiten bij een presentatie die de commerciële afdeling mocht geven aan een beursgenoteerd bedrijf. Die waren toch een partij open en transparant over hun uitdagingen, problemen en andere aspecten binnen hun ICT-landschap. 
Gaandeweg het gesprek kon ik maar één ding concluderen en dat was dat deze club spoedig moest overstappen op een Closed Source oplossing. Dat vonden ze zelf ook! 
Toch vraagt deze switch nog wat tijd. Waarom? Omdat het al zolang gesloten is en eigenlijk niemand daadwerkelijk weet waar nu wat staat, hoe nu zaken zijn opgebouwd en wat nu wel en niet gekoppeld is.

Kortom; te lang gesloten blijven maakt dat je iedereen letterlijk buiten de deur houdt. In sommige gevallen willen we dat, of je dat ook moet willen met je ICT landschap is nog maar de vraag. Stel die vraag eens en laat eens geheel vrijblijvend een scan maken van dat landschap. WeAreFrank! maakt het graag open en transparant. Wat er dan verder wordt afgesproken en hoe open jouw organisatie staat voor een eventuele openoplossing, is niet aan mij.
Wel weet ik dat je in deze geen risico loopt door even open te staan voor een mogelijke nieuwe manier van koppelen, integreren en migreren. 

Tot slot; Dat EK voetbal. Verwacht er nu niet te veel van. Heel goed zijn we niet en vaak staan we ook net even te veel open. De Europese Voetbaltitel, wat mij betreft een gesloten boek.

Jeroen Smits

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Smits

Geschreven door
Jeroen Smits

Heb jij een integratievraagstuk of een vraag?