Kies je bij een data integration platform voor zelfbouw of ga je voor standaard bouwblokken? En vanaf welk aantal werknemers is zo’n platform interessant? Hoewel er voor beide opties iets te zeggen is, kiezen de meeste organisaties voor standaardisering. Dit zijn de 3 voor- en nadelen van een data integration platform.
Bouwblokken voor volwassenen. Dat klinkt misschien wat raar, maar dit heeft zeker de toekomst op IT-gebied. Althans, steeds meer organisaties zien de voordelen in van een data integration platform op basis van standaard bouwblokken. Een organisatie moet wel enige omvang hebben om volop van een data integration platform te kunnen profiteren. De ondergrens ligt bij ongeveer duizend werknemers.
Een data integration platform is niet nieuw. Dat betekent ook dat veel organisaties er ervaring mee hebben. Of om het cru te zeggen: ze zijn door schade en schande wijs geworden en hebben de voor- en nadelen aan den lijve ondervonden. Maar wat zijn de voor- en nadelen precies?
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een data integration platform met standaard bouwblokken:
Zitten er nadelen aan een standaard data integration platform? Zeker, al zijn het er slechts enkele.
Eén belangrijk argument voor een standaard data integration platform is nog niet benoemd. Elke programmeur kan een integratie tussen twee systemen bouwen. Zolang deze programmeur in dienst is, kan hij of zij noodzakelijke wijzigingen aanbrengen en storingen oplossen. Maar wat als de programmeur van baan of bedrijf verandert? Met een platform, dus de keuze voor een ‘standaard’, maak je mensen makkelijker uitwisselbaar. Het opleidingsniveau van technisch werknemers mag ook een tandje lager zijn.
Tenslotte speelt er nog iets anders. Verreweg de meeste platformen zijn niet door Nederlandse IT-bedrijven ontwikkeld, maar door grote buitenlandse partijen. Het Frank!Framework - een data integration platform initieel gebouwd door WeAreFrank! - is dat wel. Daarmee geeft dit platform twee duidelijke voordelen: contact is er altijd in het Nederlands en heb je een featureverzoek, dan is de doorlooptijd daarvan stukken kleiner dan je bij een van de grote buitenlandse partijen mag verwachten. Het platform biedt uniformiteit, technologie en functionaliteit zijn gescheiden, het is inzichtelijk beheersbaar, er zijn minder technische mensen nodig en de veiligheid is goed geregeld. Er is sprake van korte lijntjes tussen WeAreFrank en de gebruikers van het platform, de bereikbaarheid is ook goed. Dat lijkt ons minimaal een win-win.
Heb jij een vraag over IT-architectuur? In 9 minuten bespreken we jouw vraag.