Data integration platform: de belangrijkste voor- en nadelen op een rij

Kies je bij een data integration platform voor zelfbouw of ga je voor standaard bouwblokken? En vanaf welk aantal werknemers is zo’n platform interessant? Hoewel er voor beide opties iets te zeggen is, kiezen de meeste organisaties voor standaardisering. Dit zijn de 3 voor- en nadelen van een data integration platform. 

Bouwblokken voor volwassenen. Dat klinkt misschien wat raar, maar dit heeft zeker de toekomst op IT-gebied. Althans, steeds meer organisaties zien de voordelen in van een data integration platform op basis van standaard bouwblokken. Een organisatie moet wel enige omvang hebben om volop van een data integration platform te kunnen profiteren. De ondergrens ligt bij ongeveer duizend werknemers.

Wijsheid door.. schade en schande

Een data integration platform is niet nieuw. Dat betekent ook dat veel organisaties er ervaring mee hebben. Of om het cru te zeggen: ze zijn door schade en schande wijs geworden en hebben de voor- en nadelen aan den lijve ondervonden. Maar wat zijn de voor- en nadelen precies?

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een data integration platform met standaard bouwblokken:

  • Functionele en technische bouwblokken zijn gescheiden. Een techneut ontwikkelt het technische deel, een business expert de functionele kant. Het aan elkaar koppelen gebeurt bijvoorbeeld met behulp van low-code. 
  • Alle data-integraties zijn op dezelfde manier gebouwd, wat de ontwikkelaars en of beheerders van jou applicatie makkelijker uitwisselbaar maakt. Hoe meer je koppelt, des te groter de voordelen. Jouw applicatiebeheer en bouw is daarmee ook uniform. 
  • Uiteraard wissel je berichten uit tussen systemen, maar wat als er één systeem niet beschikbaar is? Bij een standaard data integration platform kun je de berichten altijd en voor alle integraties op dezelfde wijze opnieuw verzenden. 
  • Kies je voor een standaard framework, dan zal een leverancier het lifecycle management van een applicatie wat betreft onderliggende code op orde houden. Als gebruiker kun je meeliften op de bijgewerkte security van een platform.

Zitten er nadelen aan een standaard data integration platform? Zeker, al zijn het er slechts enkele.

  • Het bouwen van een standaard data integration platform vereist dat je over functionele mensen beschikt om die integraties te bouwen. Dat brengt een stukje overhead met zich mee. 
  • Het bouwen van de eerste integraties kan iets meer tijd in beslag nemen dan bij de keuze voor een maatwerkplatform. Wel zijn deze integraties vervolgens herbruikbaar en zal er een inhaalslag plaatsvinden. Dit geldt ook voor het beheer. 
  • Een voordeel van werken zonder integratieplatform is dat je niet gebonden bent aan de scope van dit platform. Bij een standaardoplossing kun je dus minder je gang gaan. 
  • Zoek je een high performance platform? Niet alle standaard integration applicaties zijn hiervoor geschikt. Je zult je moeten verdiepen in het aanbod.

Data integration platform: ‘Help de kennis verdwijnt!’

Eén belangrijk argument voor een standaard data integration platform is nog niet benoemd. Elke programmeur kan een integratie tussen twee systemen bouwen. Zolang deze programmeur in dienst is, kan hij of zij noodzakelijke wijzigingen aanbrengen en storingen oplossen. Maar wat als de programmeur van baan of bedrijf verandert? Met een platform, dus de keuze voor een ‘standaard’, maak je mensen makkelijker uitwisselbaar. Het opleidingsniveau van technisch werknemers mag ook een tandje lager zijn. 

Nederlands platform: korte lijntjes, meer invloed 

Tenslotte speelt er nog iets anders. Verreweg de meeste platformen zijn niet door Nederlandse IT-bedrijven ontwikkeld, maar door grote buitenlandse partijen. Het Frank!Framework - een data integration platform initieel gebouwd door WeAreFrank! -  is dat wel. Daarmee geeft dit platform twee duidelijke voordelen: contact is er altijd in het Nederlands en heb je een featureverzoek, dan is de doorlooptijd daarvan stukken kleiner dan je bij een van de grote buitenlandse partijen mag verwachten. Het platform biedt uniformiteit, technologie en functionaliteit zijn gescheiden, het is inzichtelijk beheersbaar, er zijn minder technische mensen nodig en de veiligheid is goed geregeld. Er is sprake van korte lijntjes tussen WeAreFrank en de gebruikers van het platform, de bereikbaarheid is ook goed. Dat lijkt ons minimaal een win-win.

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Erwin Beets

Geschreven door
Erwin Beets

Heb jij een vraag over IT-architectuur? In 9 minuten bespreken we jouw vraag.