Frank!OffTheRecord - De onzichtbare kracht en verdienste van snelle overnames

De informatie in deze blog is sowieso vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Wanneer u dit bericht per abuis ontvangt of leest, verzoeken wij u dit te doen met een dosis humor en/of een zak zout bij het ontbreken van de eerste wens. Verder verzoeken wij u, wanneer u niet over zout of humor beschikt, dit bericht te vernietigen en de inhoud ervan aan niemand openbaar te maken dan wel zelf te willen begrijpen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van dit bericht alsook het eventuele gevoel dat mensen zonder humor en zout kunnen creëren.

“Hoe multimiljonair Peter Jan op een donderdagavond 1 miljoen bespaarde”.

Zelf ben ik een fervent lezer van het maandblad Quote. Ik snap heel goed dat sommige lezers van deze column nu al klaar zijn met lezen en weer verder gaan met waar ze mee bezig waren of zijn.

Ik geniet er zo van, van al die proleten in dat blad. Het ene succesverhaal heb ik nog niet uit of ik ben alweer aan het nieuwe begonnen. Bijna allemaal, hoe toevallig, zijn het ondernemers die zelf de winkel groot hebben gemaakt en daar nooit de hulp van papa of mama bij hebben gehad. De welbekende selfmade miljonairs.

De grap zit hem in het gegeven dat deze verhalen bijna als blauwdruk op elkaar gelegd kunnen worden. Er zitten geweldige overeenkomsten in. Zo praat iedere proleet altijd in het klein, althans in verkleinwoordjes.

Zo kopen ze vaak een autootje of een huisje
Maken ze gebruik van een adviseurtje en gaan ze eten in een mooi restaurantje. 
Met het vrouwtje doen ze een keer in de maand leuke dingen en maken ze met vrienden een uniek tripje naar de Malediefjes 

Het zijn en blijven bijzondere mensen die vaak van geluk onder de tram lopen die al jaren niet meer rijdt op de rails en spoor dat ze op dat moment oversteken. 
Ja, ze werken in sommige gevallen hard maar hebben vaak ook net even de wind op de juiste manier in de zeilen en dus in de rug.
In mijn mediawereld zijn overnames zeker feiten maar is het niet iets dat maandelijks of meermaals per jaar plaatsheeft. In de ICT echter wel. Daar is het, zoals ik al eens eerder schreef, overnemen of overgenomen worden.
Natuurlijk staan deze ICT ondernemers ook in die Quote. Echter zijn zij over het algemeen niet zo van het verkleinen van woordjes, zijn ze vaak nog bij hun eerste vrouw en blijven ze vaak zat nog werken tot diep in de nacht. Lees goed, in iedere branche en ieder segment heb je uitzonderingen dus ook binnen de ICT.

Laatst was ook ik uitgenodigd op een feestje vol met proleten. Ik mocht meedoen in een flight op een meer dan prestigieus golftoernooi ergens in het Noorden van het land.
De Porsche was nog niet geparkeerd of de volgende Bentley stond alweer in zijn achteruit.
Mooie dag, goed weer, geweldige wijnen en een goed gesprek. Dat laatste is de basis van deze blog waarbij het intro best aan de lange kant is. 

Dat gesprek kwam namelijk tijdens het diner dat uit achterlijk veel gangen bestond. Zoveel gangen dat ik de tel echt ben kwijtgeraakt. 
Hoogtepunt in deze was trouwens de gang met de gekarameliseerde doperwten.
Drie lagen er op het bord! Drie doperwten en wat vreemde saus, een stukje peen, een halve asperge en wat jus.
Ik zal de overige details besparen.

Direct na de doperwten raakte ik aan de praat met Peter Jan. Een absolute proleet uit het zuiden van het land die alles overneemt wat voor zijn voeten komt. 
Om je een idee te geven; Onze vriend vond dat zijn auto wat krap geparkeerd stond voor zijn pand en dus kocht hij de buren zodat hij de parkeerplaats kon gebruiken. Dat soort vreemde dingen.

Als snel vertelde deze PJ, ik mocht vrij snel PJ zeggen, dat hij in de ICT zat en veel bedrijven had overgenomen de afgelopen tijd. Wel een stuk of acht!
We kwamen op open source en het gebruik daarvan. We kwamen op WeAreFrank! en mijn rol bij dit bedrijf. Hij had alles closed source. Dat zat namelijk in de deal en waarom zou hij het veranderen.
Ik keek PJ aan en produceerde de volgende Nederlandse volzinnen zonder stotteren;

De Onzichtbare Kracht van Open Source in de ICT-Ondernemingen In de snel evoluerende wereld van informatietechnologie zijn overnames een gangbare praktijk. Bedrijven willen groeien, hun portfolio uitbreiden en concurreren op een steeds drukker wordende markt. Echter, achter deze overnames schuilt vaak het ongemakkelijke feit dat men niet altijd goed begrijpt wat er daadwerkelijk wordt overgenomen. Dit geldt met name voor softwareleveranciers, waar open source-oplossingen vaak onderbelicht blijven. Wat neem je nu eigenlijk over? Bij veel ICT-overnames ligt de focus voornamelijk op zichtbare activa zoals klantrelaties, technologieën of patenten. Maar wat gebeurt er met de lopende contracten die overgesloten kunnen en moeten worden? Die zomaar een eerste deel van de investering kunnen besparen aan liquiditeit. Cash, keiharde cash!

PJ keek mij aan en ik zag dat ik zijn aandacht had. Het ging immers ineens over geld. Hoe bedoel je stelde hij met stotterende en overslaande stem? Kun jij geld voor mij verdienen dan?

Ja, zei ik en met een kleine rekensom op het bekende bierviltje analyseerde ik de lopende contracten van zijn laatste 5 overnames op basis van gebruik Closed Source ten opzichte van Open Source.

Op een donderdagavond ergens in Noorden van het land, iets na 22.00 uur in de avond, bespaarde ik voor PJ een kleine 1 mio aan cash.
Die avond sliep ik niet thuis dat begrijpt u.

Weet wat je overneemt. Kijk wat je hebt en waar je kunt besparen. Goed is goed, maar vaak kan het beter en goedkoper. BW5, Mulesoft, WSO2 en al die andere licentiepiraten kosten echt handen, nee vrachtwagens vol geld. 

Tijd voor een klein analysetje? Of praat je liever over een heroverweging van de lopende overeenkomsten en contracten? Mij is het om het even.

Golfen mag, hoeft niet!

Jeroen

 

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Smits

Geschreven door
Jeroen Smits