Frank!OffTheRecord - Aan alles komt een eind, maar willen we dat ook zien?

De informatie in deze blog is sowieso vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Wanneer u dit bericht per abuis ontvangt of leest, verzoeken wij u dit te doen met een dosis humor en/of een zak zout bij het ontbreken van de eerste wens. Verder verzoeken wij u, wanneer u niet over zout of humor beschikt, dit bericht te vernietigen en de inhoud ervan aan niemand openbaar te maken dan wel zelf te willen begrijpen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste, onvolledige dan wel ontijdige overbrenging van de inhoud van dit bericht alsook het eventuele gevoel dat mensen zonder humor en zout kunnen creëren.

In mijn afgelopen columns/blogs heb ik mij gewaagd aan de wereld van de ICT. Of in ieder geval gewaagd aan zaken die ik binnen deze branche ben tegengekomen.
Het schrijven van een blog/column kun je op meerdere manieren uitvoeren. Het hebben van een mening is iets dat niet altijd wordt gewaardeerd, maar wat voor nu juist iets is waar ik moeilijk omheen kan……Helaas zou ik bijna zeggen. Het heeft mij weleens in een lastig pakket gebracht, of juist heel veel werk opgeleverd waar ik op dat moment eigenlijk helemaal geen tijd voor had.
De koppelingen maken waarbij je vanuit een mening zaken voegt aan de hedendaagse zaken die het nieuws bepalen, waar Nederland over spreekt of wat je als lezer van content eigenlijk niet interessant vindt, maar wel overal opdoemt, is niet makkelijk.
Het is mede niet makkelijk omdat de scherpe punt van een column of blog weleens irritatie kan opwekken, of omdat het lezen van een stuk tekst ieder individu anders afgaat. De een wat beter dan de andere…..

Kortom; Het heeft de afgelopen periode veel discussie opgeleverd over de inhoudelijke kant van mijn stukjes tekst. Boeit mij dat? Jazeker, maar het beïnvloedt mij niet.

Gezien de kop van deze blog zou ik een paar recente gebeurtenissen de revue kunnen laten passeren. In sommige gevallen werd ik er blij van, in andere gevallen misschien wat minder.
Aan alles komt een eind, zo ook aan Nick en Simon. Hoe fijn is dat! Ik ben geen fan van Nick en Simon. Nooit geweest ook. Waarom het eindig is weet eigenlijk niemand. Het is dan toch opmerkelijk om te zien dat dit duo een hele aflevering bij de “koningin” van de talkshow, Eva Jinek, dit besluit mag komen uitleggen.
Dan hebben we Lewis Hamilton. Die zou moeten stoppen maar wil dat dus zelf niet zien. Een gevaar op de weg begint deze vogel te worden voor al zijn medeweggebruikers. Niemand durft dat Lewis naar mijn idee te zeggen behalve Max Verstappen. Die riep het jaren geleden al dat deze man dingen ziet, of juist niet ziet, die wij wel zien.
In het rijtje Lewis past uiteraard ook Christiano Ronaldo. Wat moeten we daar dan mee? Vijfmaal de beste voetballer van de wereld en nu naast Ten Hag op de bank van Manchester. Christiano, stop er gewoon mee, het is leuk geweest, tijd om je geld op te gaan maken op Madeira.

Zo, de mening is weer geventileerd en gegeven!
Hoe nu de koppeling zien tussen genoemde kop van dit artikel en de wereld van de ICT? Ten eerste hoop ik dat u de kleine woordgrap over de koppeling niet heeft gemist!
Voorts neem ik u graag mee naar de ontwikkeling van bedrijven en de groei van bedrijven. In welke branche dan ook, iedereen heeft uiteindelijk met IT en ICT te maken. Veelal krijg ik het idee dat het gebruik van dergelijke zaken alsook de aanschaf en vernieuwing een meer dan ondergeschoven kindje is.
Laatst sprak ik een ondernemer van een serieus bedrijf. Mannetje of 100 in dienst, verdeeld over 3 verschillende locaties in het land. Zijn groei werd beperkt door zijn infrastructuur en ICT-inrichting. Nooit over nagedacht uiteraard en waarschijnlijk ook niet over geïnformeerd. 
Bureautje erbij, mailaccount installeren op de laptop of desktop, printertje configureren en gaan met die banaan. Nu echter vraagt een werkplek zoveel meer. Thuiswerken, privacy wet en regelgeving, snelheid en wat dan ook.
De ondernemer die ik sprak kon maar niet geloven dat het ombouwen van zijn ICT landschap en inrichting van deze hem maandelijks zoveel geld moest kosten. Bij het horen van het maandelijkse tarief dat hij betaalde aan zijn specialist, viel ik inderdaad van mijn stoel. Inflatie ok, maar dit ging nergens over.

Onderzoek bracht mij uiteindelijk de uitkomst; Deze beste ondernemer had de afgelopen 25 jaar helemaal niets aan zijn landschap en inrichting gedaan, behalve er op bezuinigd. 
En dan vraag je dat systeem of het even een echt goede plaat voor Nick en Simon wil schrijven, of voor Lewis de juiste inhaalactie wilt uittekenen om maar niet te vragen of het Ronaldo een vrolijk gezicht kan laten opzetten. Eens is het op, over en uit.

Het probleem is echter dat in heel veel gevallen de personen die echt klaar zijn en eigenlijk moeten stoppen, dat zelf niet zien of willen zien.
Voor het geval ICT systeem is het de ondernemer zelf die zijn verborgen gebrek in zijn organisatie bewust of onbewust over het hoofd heeft gezien, of het niet op waarde wist en weet te schatten. Eens gaat datzelfde systeem dan met jou als ondernemer afrekenen en laat het je in de steek zoals Nick ook Simon in de steek heeft gelaten.

Investeer in je landschap en je architectuur. In groei en bij verandering moet je dit ook veranderen en aanpassen aan de vraag die het je stelt of de behoefte die jij als organisatie hebt. Niet doen kan ook, maar er komt dan een dag dat het eindig is en je het wel moet inzien. Dan zijn de bekende rapen gaar, staan de bekende poppen te dansen en ben je in een of andere aap gelogeerd.

Jeroen Smits

Vragen over deze case?
Neem contact op
Portrait of Jeroen Smits

Geschreven door
Jeroen Smits